streda, 16 január 2019 17:39

Pol kila múky a hrsť spolupráce

Ona improvizuje. Ja idem podľa receptov. Mne pomáha rátať čajové lyžičky, jej stačí pozrieť od oka. Za ňu krájam cibuľu ja a za mňa mixér. Ona miluje zázvor. Ja tiež. Ona vie, koľko čokolády je dosť. Ja nie.

 Ilustrácia: Jozef Blažek 

Osobní asistenti a osobné asistentky nahrádzajú končatiny užívateliek a užívateľov, hovorí teória. Dobrý príklad z praxe sa dá nájsť napríklad v kuchyni. Pri príprave jedla asistentské ruky miešajú a dochucujú, listujú v receptároch alebo volajú do overenej donáškovej služby - teda vykonávajú všetky činnosti, ktoré užívatelia a užívateľky z dôvodu zdravotného postihnutia robiť nemôžu.

Teraz príde ALE.

Mnohí asistenti a mnohé asistentky sa zvyknú realizovať aj vo vlastných kuchyniach. Tam je ich riad, zaužívané postupy, obľúbené chute. Keď chcú spoločne chystať jedlo s ľuďmi, ktorým asistujú, mali by toto všetko na chvíľu nechať doma. Čo a ako sa varí v domácnostiach užívateľov a užívateliek osobnej asistencie, je totiž v ich rukách. Nie doslovne, no principiálne a jednoznačne.

“Už sa to rysuje, už to vidím,” povie ona pri pohľade do otvorenej chladničky a zacúva na elektrickom vozíku tak, aby som ja mohla vybrať suroviny, ktoré potrebuje. Určite ju nebudem presviedčať, aby túto voľbu prehodnotila, lebo práve vrcholí špargľová sezóna a treba minúť zásoby.

Ďalej sypem, vážim, uberám, dolievam podľa jej inštrukcií. Možno poznám aj iný postup, no nechám si ho pre seba. Keď mám niečo robiť prvý raz a váham, či to zvládnem, nezľaknem sa a držím sa jej usmernení. Pridám také korenie, aké chce ona, vypnem sporák, hoci osobne by som tú cuketu ešte chvíľu dusila.

Ak príde nejaký škrt cez rozpočet, je to ona, kto rozhodne, čo s tým. Ako vtedy, keď sme raz dávali piecť koláč a stopla nás pokazená rúra. Ona chvíľu telefonovala, ja som potom plech s koláčom na polceste odniesla duši zo susedstva ochotnej dohrať tento príbeh do konca.

Dvadsať litrov kapustnice na vianočnú žúrku, nekonečné obmeny zeleninových placiek, charitatívne karí, stovky úspešných experimentov aj výstavných nepodarkov. Všeličo sme už spoločne dostali na tanier. Mnohé z toho skúšam robiť aj sama doma. Rovnaké suroviny, rovnaký postup, presne krok po kroku. Výsledky sa rôznia, raz sú husté, inokedy menej, no tak ako u nej nechutia, nikdy. 

Keď (ne)varia michelinské hviezdy

Minule sme si strihli šafránové rizoto. Pár dní sa mi o tej chuti aj snívalo, také bolo. Rozmýšľam, ako by to celé vyzeralo, keby ona povedala, že má naň chuť, ja by som ho pripravila samostatne a jej len predložila na obľúbenej tácke. Fungovalo by to? Samozrejme. No nebola by to osobná asistencia.

Pretože asistencia je o rozhodnutiach jej užívateľov a užívateliek, pretože oni a ony najlepšie vedia, čo chcú a potrebujú a ako sa k tomu dostanú.

Najlepšie je, ak si každý sústredí na svoje úlohy. Užívateľ/ka má formulovať jasné inštrukcie, asistent/ka ich vykonať. Je to vzájomný proces, nemať jeden druhého, nevznikne nič.

„Radšej si vyberiem asistentku, ktorá vôbec nevie variť, ako takú, ktorá je dobrou kuchárkou. Zabehnuté kuchárky sa väčšinou nevedia odosobniť od svojich zvykov, majú tendencie variť podľa svojich zaužívaných postupov a vylepšovať tie moje. Asistentky, ktoré nemajú skúsenosti s varením, postupujú presne podľa mojich pokynov a varenie nie je pre nás bojom,“ povedala jedna slečna.

Pre ľudí, ktorí poškuľujú po asistencii, no váhajú, lebo k hrncom majú ďaleko, to môže byť fajn správa. Na druhej strane, a to potvrdzujem z vlastných zážitkov, pri rozmanitých kuchynských dobrodružstvách v tandemoch s užívateľmi a užívateľkami sa dajú nadobudnúť zručnosti, ktoré sa určite zídu.

Kečupové a iné dilemy

Počula som historku o chalanovi, ktorý so svojím asistentom varil kečup. Kým vôbec začali, potrebovali rajčiny, asi tak tonu, zbaviť šupy. Asistent ich chcel spariť vriacou vodou, užívateľ ani počuť. Asistent mal grif overený, preto navrhol, že čas, ktorý tým strávi, mu užívateľ nemusí zaplatiť, rajčiny ošúpe grátis, ale podľa seba. Nasledovala pikantná hádka a bolo po kečupe.

Moralizovanie a hodnotenie nabok, berme túto situáciu ilustračne. Správne je to tak, že asistent/ka asistuje podľa pokynov užívateľa/ky. Ten, kto asistuje, nemá presadzovať alebo vnucovať svoje riešenia. Zároveň platí, že ak asistent/ka niečo - čokoľvek - robiť nechce, má to oznámiť a nekonať nič proti svojej vôli.

Ja som takto odmietla mať čokoľvek spoločné s mäsom. Hneď na začiatku a na rovinu. Neznamená to, že moja užívateľka sa od mäsa odstrihla - v domácnosti sa vyskytuje stále a pomáhajú jej s ním iné asistentky.

Jedlo môže byť toxické aj ako téma za stolom. Kritika vegánskeho stravovania, zaručené recepty na zníženie alebo zvýšenie čohokoľvek v krvi a podobné, hoci dobre mienené, rady môžu počas asistovania narobiť viac neplechy ako úžitku.

Bonus: vystrihnuté trapasy

Podľa vzoru televíznych programov, ktoré k záverečným titulkom pridávajú nepodarené momenty, ponúkam svoje gastronomické asistenčné crème de la crème:

Jediným ostrým švihom som dokázala premiestniť kyslú smotanu z chladničky na práve umytú podlahu. 

Mala som aj výborný nápad rýchlo vybrať misku práve roztopenej čokolády z mikrovlnky. Termín čokoládový kúpeľ tým nabral nové významy.

Sledovať mixér pracovať za mňa je pôžitok. Raz ma to bavilo tak dlho, až sa jeden šikovný multifunkčný kus porúčal.

Ďalšie skeče si nechám pre seba. Verím, že aj ona.

Nech všetkým (asistencia) chutí. 

Katarína Uhrová

OSOBNÁ ASISTENCIA
UŽÍVATEĽ
ASISTENT
ASISTENCIA V PRAXI

Asistujem,
teda som

Dokument o osobnej asistencii v slovenskej praxi zachytáva autentické situácie z bežnej reality človeka s diagnózou svalová dystrofia, prináša otvorené výpovede, skúma, ako táto špecifická forma pomoci ovplyvňuje jej užívateľov a osobných asistentov.

AGENTÚRA OA BRATISLAVA

KONTAKT:

Ikona adresy Mesačná 12, 821 02 Bratislava

Ikona e-mailu agenturaba@osobnaasistencia.sk

Ikona telefónu 0948 529 976

Ikona telefónu 0948 490 420

 

AGENTÚRA OA ŽILINA

KONTAKT:

Ikona adresy Kuzmányho 8, 010 01 Žilina

Ikona e-mailu agenturaza@osobnaasistencia.sk

Ikona telefónu 0948 611 170

Ikona telefónu 0948 229 378