utorok, 17 január 2023 19:43

Asistenciou k trvalému bydlisku

Známy výrok „športom k trvalej invalidite“ som si dovolil v názve opraviť. Má to svoj dôvod. V minulom roku som naozaj zmenil miesto svojho trvalého pobytu. A áno, v podstate za to môže tak trochu aj trvalá invalidita.

Fotil Anton Puk: Kostol Kirche am Leopoldsberg vo Viedni

Predtým som býval v podnájme na sídlisku Dlhé Diely v Bratislave. Pre tých, ktorí nevedia, Dlhé Diely sú situované na kopcoch nad časťou Karlova Ves na západe Bratislavy. Nachádza sa tam nepreberné množstvo panelákov a kilometre rozbitých chodníkov.

V máji minulého roka sa však veci zmenili. Proces okolo vybavovania rôznych papierov, dokladov, žiadostí o bezbariérový nájomný byt, by som opisoval veľmi dlho. Preto radšej rovno preskočím do obdobia, keď som sa dostal do zdarného finále. Nájomný byt mi bol pridelený.


Fotila Cukru Production: Adam Burianek podporil kampaň Belasý motýľ

Otvorili sa mi nové možnosti ale aj nové, predovšetkým praktické otázky. V tej dobe som fungoval s jedným „hlavným“ asistentom a s druhým „príležitostným“. No fakt, že sa moje trvalé bydlisko mení, znamenal aj zmenu časovej dostupnosti týkajúcej sa dochádzania za mnou. Kým jeden to mal zrazu o cca 20 kilometrov ďalej, k druhému som sa priblížil o značný kus.

Táto situácia ovplyvnila aj samotné sťahovanie. Všetko som si musel starostlivo plánovať, vytvoril som excelovskú tabuľku, kde som si viedol všetky dôležité aspekty sťahovania. Rozpisy, dátumy, úlohy, aj rozpočet. Ten sa týkal predovšetkým kúpy spotrebičov. Významná bola aj pomoc rodičov a súrodencov, boli to však predovšetkým asistenti, s ktorými som plánoval praktické veci okolo zariadenia bytu.

Foto z archívu OMD v SR: Šachový turnaj počas Tvorivého tábora na Duchonke

A dnes, približne pol roka po tom, čo som už aj ja oficiálne Ružinovčan, môžem povedať, že osobní asistenti mi naozaj pomohli a aj vďaka nim sa v novom byte cítim ako doma. Prežil som tu časť vianočných sviatkov aj príchod nového roka. Je tu dostatok miesta na oslavy aj návštevy, a to je okrem všetkých vymožeností, ktoré byt prináša, jeho ďalšou pridanou hodnotou.

Fotil Anton Puk: Výhľad z viedenskej reštaurácie Donauturm Wien

Napriek mojej radosti z faktu, že sa presťahujem do väčšieho a predovšetkým bezbariérového bytu, som mal ohromný rešpekt pred novou situáciou. Nebolo a stále nie je úplne jednoduché riadiť domácnosť a koordinovať oboch mojich súčasných asistentov. No práve oni a predovšetkým asistent, s ktorým trávim väčšinu času, sú v mojom fungovaní v novom prostredí významní. Bez ich pomoci by aj obyčajné činnosti neboli možné. Som im za túto veľkú pomoc vďačný.

OSOBNÁ ASISTENCIA
UŽÍVATEĽ
ASISTENT
ASISTENCIA V PRAXI

Asistujem,
teda som

Dokument o osobnej asistencii v slovenskej praxi zachytáva autentické situácie z bežnej reality človeka s diagnózou svalová dystrofia, prináša otvorené výpovede, skúma, ako táto špecifická forma pomoci ovplyvňuje jej užívateľov a osobných asistentov.

AGENTÚRA OA BRATISLAVA

KONTAKT:

Ikona adresy Mesačná 12, 821 02 Bratislava

Ikona e-mailu agenturaba@osobnaasistencia.sk

Ikona telefónu 0948 529 976

Ikona telefónu 0948 490 420

 

AGENTÚRA OA ŽILINA

KONTAKT:

Ikona adresy Kuzmányho 8, 010 01 Žilina

Ikona e-mailu agenturaza@osobnaasistencia.sk

Ikona telefónu 0948 611 170

Ikona telefónu 0948 229 378