nedeľa, 31 máj 2020 20:36

El asistente a ja / 3. časť

O tom, ako sme sa dostali na vrchol sveta a o vzbure strojov v Dubaji

Písal sa december 2018 a spolu s ostatnými členmi našej reprezentácie v paralympijskom športe boccia, a samozrejme so svojím asistentom Carlosom, sme leteli na medzinárodný turnaj World Open do Dubaja v Spojených Arabských Emirátoch. Bolo to tiež prvýkrát, čo som na takúto diaľku zobral elektrický vozík.

Adam pred palmami

Keďže turnaj bol rozdelený na súťaž jednotlivcov a súťaž párov a v „mojej“ športovej kategórii som bol jediný Slovák, súťaže párov som sa, pochopiteľne, nezúčastnil. Tak mi vzniklo časové okno, ktoré som hodlal vyplniť návštevou azda najznámejšej atrakcie v Dubaji – najvyšším mrakodrapom sveta Burj Khalifa.

Vypýtal som si povolenie od trénera a spolu s Carlosom sme mali pol dňa na to, aby sme navštívili túto atrakciu, nachádzajúcu sa na inom konci Dubaja, než bola športová hala, v ktorej prebiehal turnaj.

Najlepším dopravným prostriedkom na premiestňovanie sa v Dubaji je nadzemná dráha – plne automatizovaná a bezbariérová. Jediné, na čo si treba dať pozor, je vstup do ženského vozňa. Keď sme s Carlosom prestupovali z jednej linky dráhy na druhú, ponáhľali sme sa, aby sme ju stihli. Nebol čas riešiť, do akého vozňa vstupujeme. Až vo vnútri sme si všimli, že vo vozni sedia samé od hlavy po päty zahalené ženy a muži stoja obďaleč, nechápavo pozerajúc na nás – dvoch turistických exotov.

Výhľad ako zážitok na celý život. Foto: Carlos Moreno

Keď sme vystúpili na stanici Dubai Mall/Burj Khalifa, museli sme prejsť cez najväčšie nákupné centrum sveta Dubai Mall. Z neho sa dá dostať do prízemia Burj Khalifa. V ňom sa nachádza vstupný terminál na vyhliadkovú terasu nachádzajúcu sa vo výške cca 520 metrov nad morom. Vyzerá to tam ako na letisku. Treba prejsť detektorom kovov, miestny zriadenec vás prehľadá, či niečo nepašujete a potom vás pustí ďalej. Rýchlovýťahom sa vyveziete k terase.

Samotná jazda výťahom je zážitok. Počas nej sa na veľkej obrazovke môžete pozrieť, ako vysoko sa nachádzate a akej známej budove daná výška zodpovedá. Po minúte jazdy a po tom, čo vám zaľahne v ušiach, sa dostanete na spomínanú terasu s príznačným názvom Top of the World – Vrchol sveta.

Zostali sme tam asi dve hodiny a kochali sa výhľadmi. Zvečerievalo sa a my sme videli, ako sa Dubaj rozsvecuje a ako ožíva. Bol to jeden z najkrajších zážitkov v mojom živote.

Cestou späť sme sa zastavili v jednej kaviarni neďaleko najvyššej budovy sveta. So svojím elektrickým vozíkom som sa snažil opatrne zaparkovať za stôl, no stalo sa niečo, čo možno označiť ako vzburu strojov. Alebo aspoň jedného stroja. Ako som sa snažil zaparkovať, joystick môjho vozíka sa oprel o stôl a následne o môj hrudník. To spustilo plný chod a môj vozík sa proti mojej vôli začal posúvať vpred. No a čo, že bol predo mnou stôl? No a čo, že Carlos sedel oproti mne? Vozík sa nekontrolovateľne posúval vpred. Akoby v spomalenom zábere som videl, ako Carlos uskakuje, a ako celý stôl posúvam dopredu k ďalšiemu stolu, pri ktorom sedeli ruskí turisti. Stôl som posúval stále ďalej, až narazil do jednej ženy pri susednom stole. Tá na seba vyliala nápoj a až vtedy som nejakým spôsobom zastavil svoj zdivočený stroj.

Čo sa im stane v bezbariérovej nadzemnej dráhe? Foto: Carlos Moreno

Bol som tak vystrašený, že jediné, čo som zo seba dokázal opakovane hovoriť, bolo „sorry, sorry“.

Ešte aj policajt–pochôdzkar, ktorý išiel okolo, sa ma pýtal, či som v poriadku. Našťastie sa nikomu nič vážne nestalo.

Po tomto faux pas sme sa radšej vrátili späť na hotel.

Napriek tomuto zážitku na Dubaj spomínam prevažne v dobrom. Moje športové výsledky v silnej konkurencii neboli síce ideálne, no zápasy boli poučné. A mimo kurtov som spoznal niekoľko úžasných ľudí a videl nádherné miesta.

OSOBNÁ ASISTENCIA
UŽÍVATEĽ
ASISTENT
ASISTENCIA V PRAXI

Asistujem,
teda som

Dokument o osobnej asistencii v slovenskej praxi zachytáva autentické situácie z bežnej reality človeka s diagnózou svalová dystrofia, prináša otvorené výpovede, skúma, ako táto špecifická forma pomoci ovplyvňuje jej užívateľov a osobných asistentov.

AGENTÚRA OA BRATISLAVA

KONTAKT:

Ikona adresy Mesačná 12, 821 02 Bratislava

Ikona e-mailu agenturaba@osobnaasistencia.sk

Ikona telefónu 0948 529 976

Ikona telefónu 0948 490 420

 

AGENTÚRA OA ŽILINA

KONTAKT:

Ikona adresy Kuzmányho 8, 010 01 Žilina

Ikona e-mailu agenturaza@osobnaasistencia.sk

Ikona telefónu 0948 611 170

Ikona telefónu 0948 229 378