streda, 20 marec 2019 16:06

S Agentúrou osobnej asistencie v teréne: čo dokáže vlastná skúsenosť

K mýtom spojeným s ľuďmi so zdravotným postihnutím patrí aj ten, že nepracujú. Lebo nevládzu, nemusia, nechce sa im. Realita, ako to už chodí, hovorí niečo iné. Ponúka príklady o potrebe realizovať sa a o tom, ako to ide aj napriek vážnym obmedzeniam.

Agentúra osobnej asistencie na Profesia Days

Vlani si na portáli Profesia.sk vytvorilo životopis 2 000 ľudí so zdravotným postihnutím. 40 percent z nich má stredoškolské vzdelanie s maturitou, 10 percent absolvovalo vysokú školu II. stupňa. Spoločnosť Profesia uviedla tieto čísla v nedávnom článku, ktorý mapuje tému takto znevýhodnených uchádzačov a uchádzačiek na trhu práce.

Text tiež približuje, ako na pracovisku ľudia vnímajú svojich kolegov a kolegyne so zdravotným postihnutím. Zo zverejnených dát vyplýva, že dôležitú úlohu zohráva osobná skúsenosť.

“Tí, ktorí v súčasnosti majú kolegu so zdravotným znevýhodnením, označujú túto skúsenosť ako pozitívnu vo vyše 37 percent prípadov. Ak sa pozrieme na zamestnancov bez skúseností s takýmito kolegami, za pozitívum to považuje iba 6 percent ľudí,” uvádza Profesia.

Pracovať, predtým sa zamestnať a ešte predtým vyštudovať dokážu mnohí ľudia so zdravotným postihnutím vďaka osobnej asistencii. Keďže asistentov a asistentiek je u nás stále nedostatok, bratislavská Agentúra osobnej asistencie iniciuje akcie, na ktorých túto formu pomoci predstavuje a zúčastňuje sa podujatí, kde aktívne vyhľadáva nových záujemcov o túto činnosť.

Teória a prax na akademickej pôde

7. marca 2019 agentúra v spolupráci s Pedagogickou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave zorganizovala prednášku o osobnej asistencii.

Kým si Andrea Madunová a Jozef Blažek z agentúry chystajú prezentáciu, sledujem plnú aulu na Račianskej ulici. Rozmýšľam, či sa vyššie spomínané percentá zmenia, keď budú prítomné študentky o pár rokov začínať vo svojom prvom zamestnaní. Zastaví ma kopa kufrov pred katedrou. Tento obraz sa dá čítať rôzne, no zatiaľ je štvrtok poobede, v rozvrhu posledná prednáška týždňa, po ktorej majú študentky namierené domov.

Najprv však prezentácia. V úvode Andrea a Jozef vysvetľujú základné princípy asistencie. V téme sú zjavne doma, obaja túto formu pomoci využívajú, asistentka ich sprevádza aj počas tejto akcie. Študentky sa s pojmom už stretli, v diskusii sa jedna z nich pýta, ako si má poradiť niekto, kto potrebuje pomoc nonstop, no rozsah štátom priznaných asistenčných hodín tomu nezodpovedá. Odpoveď: je to problém, taký človek si musí chýbajúcu pomoc zabezpečiť individuálne.

V nasledujúcej časti sa na obrazovke objavia fotky z letných táborov detí s nervovosvalovými ochoreniami. Všetky majú počas prázdninového pobytu asistentov/tky - dobrovoľníkov/čky, vďaka ktorým môžu absolvovať všetky atrakcie. Ich pomoc zároveň predstavuje odľahčenie pre rodičov, ktorí si v rámci tábora môžu oddychnúť od náročnej celoročnej starostlivosti.

Tie zábery nepotrebujú komentár. Ukazujú, čo asistencia pre človeka s postihnutím znamená. Sú to práve táborové výjavy, mnohé z nich úsmevné, ktoré rozprúdia debatu. Študentky chcú vedieť, ako presne asistencia deťom prebieha, zaujímajú ich detaily, viaceré sa ozvú, že by si takéto dobrovoľníctvo rady vyskúšali.

Do auly prichádza ďalšia skupina, treba končiť. Pedagógovia a študentky ďakujú za prednášku, ktorá určite nebola posledná. Andrea s Jozefom čakajú na pracovného asistenta, ktorý ich zavezie späť do práce, ja pokračujem smer Incheba na Profesia days.

Prezentácia OA na akademickej pôde;  Agentúra osobnej asistencie na Profesia Days

Profesia days kontaktne a bez hraníc

Keby Profesia robila prieskum účasti na svojom “festivale príležitostí,” zaradím sa do kategórie tých, ktorým doteraz chýbala osobná skúsenosť (znie to neuveriteľne, viem). Dojem po vstupe je naozaj festivalový, cítim sa  ako na Pohode: podnety z každej strany, všade sa to hýbe, všade chcem ísť.

Mojím cieľom je Zóna bez hraníc - sekcia, v ktorej sa prezentujú sociálne podniky, chránené pracoviská, agentúry podporovaného zamestnávania. Ľudia so zdravotným znevýhodnením sa tu môžu poradiť v legislatívnych otázkach, získať pomoc pri písaní životopisu, absolvovať cvičný výberový pohovor, ponúknuť alebo nájsť si prácu.

Stánok Agentúry osobnej asistencie Bratislava nájdem hladko vďaka neprehliadnuteľnému oranžovému pútaču z dielne grafickej dizajnérky Veroniky Melicherovej. “Chceš zmysluplnú prácu? Skús asistovať,” nabáda slogan. A ľudia reagujú: pristavujú sa, viacerí sa vrátia, aby mohli zistiť viac.

Na mieste sa nachádza zaneprázdnená skupina v tričkách s nápisom “Asistujem(i), teda som.” Každý z tímu je v inej fáze hlavnej misie, ktorou je hľadanie nových asistentov a asistentiek: zvažovanie, koho v dave by mohla táto ponuka zaujať, oslovenie konkrétnych ľudí, výstižné predstavenie podstaty.

Obdivujem, s akou ľahkosťou to všetci robia. Natálii stačí sekunda, aby sa z okoloidúceho stal pozorný poslucháč. Adam opisuje, pri čom všetkom mu asistenti pomáhajú. Sprevádzajú ho napríklad na zahraničných turnajoch v boccii, ktorej sa venuje. Vycestovať takto do Číny či Emirátov, ako naposledy, môže byť pre asistenta “skrytý benefit.” Zapisujem si Adamov výraz. Nemohli by v pracovných inzerátoch uvádzať aj tento typ výhod?

Mnohí oslovení o asistencii ešte nepočuli, viacerí povedia, že znie ako super vynález, niekto hovorí, že má čas len cez prázdniny, ďalší chce vedieť, či je podmienkou vodičák, a medzi oslovenými je aj pán, ktorý už asistenciu niekoľko rokov vykonáva.

Sledujem ľudí z agentúry, ako v priamom prenose dokazujú, prečo sú kontaktné kampane také dôležité. Stretnúť v teréne cieľovú skupinu, odpovedať na otázky, vysvetliť nejasnosti a dostať okamžitú spätnú väzbu je na nezaplatenie. V prípade špecifickej témy, akou je osobná asistencia a pri limitovaných možnostiach prezentácie, ktoré má Agentúra osobnej asistencie k dispozícii, obzvlášť. Je skvelé, že inštitúcie ako Pedagogická fakulta UK a spoločnosť Profesia im poskytujú priestor a podporu.

Výstupy a plány

Krátko po prednáške sa agentúre ozvalo niekoľko študentiek - potenciálnych dobrovoľníčiek na najbližších detských letných táboroch.

Počas Profesia days zástupcovia a zástupkyne agentúry oslovili štyri desiatky ľudí so serióznym záujmom o asistovanie. Všetkých kontaktovali, niektorí z nich už absolvovali vstupný informačný pohovor, ďalší sa ho zúčastnia v krátkom čase. Jedna návštevníčka Profesia days má medzičasom za sebou skúšobnú asistenčnú službu.

Z aktivít spoločnosti Profesia je zrejmé, že ich snaha zlepšiť postavenie ľudí so zdravotným postihnutím na trhu práce pokračuje aj za hranicami Zóny bez hraníc. V marci napríklad bezplatne sprístupnila databázu životopisov ľudí so zdravotným znevýhodnením pre všetkých svojich klientov.

„Veríme, že bezplatná možnosť osloviť človeka so znevýhodnením s pracovnou ponukou pomôže nielen firmám, ale aj chráneným dielňam či sociálnym podnikom. Súbežne komunikujeme s neziskovými organizáciami, ktoré sa venujú ľuďom so znevýhodnením, aby boli pripravení na výberové pohovory a vedeli si životopis cez Profesia.sk vytvoriť správne. Dávame im informácie ku osobnej či pracovnej asistencii, ktoré im môžu pomôcť najmä v zapracovaní počas skúšobnej doby,“ hovorí v tlačovej správe Anna Podlesná zo spoločnosti Profesia.

OSOBNÁ ASISTENCIA
UŽÍVATEĽ
ASISTENT
ASISTENCIA V PRAXI

Asistujem,
teda som

Dokument o osobnej asistencii v slovenskej praxi zachytáva autentické situácie z bežnej reality človeka s diagnózou svalová dystrofia, prináša otvorené výpovede, skúma, ako táto špecifická forma pomoci ovplyvňuje jej užívateľov a osobných asistentov.

AGENTÚRA OA BRATISLAVA

KONTAKT:

Ikona adresy Mesačná 12, 821 02 Bratislava

Ikona e-mailu agenturaba@osobnaasistencia.sk

Ikona telefónu 0948 529 976

Ikona telefónu 0948 490 420

 

AGENTÚRA OA ŽILINA

KONTAKT:

Ikona adresy Kuzmányho 8, 010 01 Žilina

Ikona e-mailu agenturaza@osobnaasistencia.sk

Ikona telefónu 0948 611 170

Ikona telefónu 0948 229 378