streda, 27 november 2019 20:04

Blog slávi rok

My, “oemďáci”, máme jednu vlastnosť, ktorá nás spája. Sme pracanti a v tom našom pracovnom zápale sa zabúdame zastaviť. Neoslavujeme, bilancovanie nám nie je veľmi blízke. Niekedy si sami hovoríme, že by sme mali viac propagovať to, čo robíme. Tak je to aj s blogom. 17. november 2019 nepatril len výročiu Nežnej revolúcie, ale aj výročiu nášho blogu. Jediného blogu o osobnej asistencii na Slovensku. A to si zaslúži pristavenie, no nie?

Blog osobnaasistencia.sk oslávil prvé narodeniny. Archív OMD v SR

Keď som pred vyše rokom prijala ponuku zobrať si spolu s kolegyňou Katarínou Uhrovou na starosť blog, priznávam sa, že môj prvý krok bolo googlovanie, čo to vlastne ten blog je. Hľadala som definície, odborné rady, odporúčania, ako by mal optimálne fungovať. Dovtedy som blog vnímala skôr ako písačky o hocičom a hocikoho. Možno som blogovanie vnímala trocha cez prsty. V duchu „dnes už je odborník každý a na všetko“... Po roku sa môj názor diametrálne líši.

Práve to zažité, ktoré vieme vyjadriť písaným slovom, má veľkú moc. Môže pomôcť, poradiť niekomu inému, kto prechádza rovnakými alebo podobnými ťažkosťami. Môže inšpirovať a meniť prístup.

Blog vnímam ako úžasnú príležitosť sprostredkovať názor a osobnú skúsenosť. Práve to zažité, ktoré vieme vyjadriť písaným slovom, má veľkú moc. Môže pomôcť, poradiť niekomu inému, kto prechádza rovnakými alebo podobnými ťažkosťami. Môže inšpirovať a meniť prístup. Dokonca verím, že písané slovo môže viesť k naštartovaniu celospoločenských zmien, či ovplyvňovaniu politík. Z tohto pohľadu vnímam náš blog ako širokú názorovú platformu rôznych pohľadov, presvedčení, postojov od rôznych prispievateľov zainteresovaných rôznym spôsobom v osobnej asistencii. V tom je náš blog unikátny. Vytvára priestor na rôznorodosť a zároveň ju zastrešuje na jednom mieste. Prináša témy, ktoré nikde inde nenájdete.

Prajeme si, aby do budúcnosti s rozširujúcim sa tímom autorov a zameraním článkov, aj na odborné, mal v sebe náš blog potenciál prispievať k diskusiám a k scitlivovaniu verejnosti. Osobná asistencia na Slovensku má ešte rezervy, voláme po viacerých zmenách v jej právnej úprave, ktoré by reflektovali problémy z praxe.

V tom je náš blog unikátny. Vytvára priestor na rôznorodosť a zároveň ju zastrešuje na jednom mieste. Prináša témy, ktoré nikde inde nenájdete.

Ak zabŕdneme do zväčša nezáživných štatistík, zistíme zaujímavé veci. Na blogu nám za rok pribudlo 27 príspevkov od 9 autorov. Pôvodne v 5 kategóriách, počas roka sme ich zoznam rozšírili o kategóriu Rozhovory. Práve v nej vznikli podnetné texty s inšpiratívnymi osobnosťami z politického aj spoločenského života s Janou Žitňanskou, s komikom Ferom Joke a so sochárkou Zorkou Lednárovou.

Keď nazrieme do geografických údajov našej komunity čitateľov, zistíme, že najviac návštev máme z Bratislavy, Košíc a Žiliny. Prekvapivo aj zo zahraničia. Čitateľov máme z Česka a USA, v menšej miere z Rakúska, Nemecka, Anglicka, Chorvátska, Maďarska, Švajčiarska a Talianska. Je vidno, že emigrantská vlna Slovákov je stále silná. A doba hektická. Až 69 % číta blog OMD z mobilov a tabletov.

Ak by sme život nášho blogu prirovnali k životu dieťaťa, máme za sebou prekvapivo harmonický prvý rok jeho života. Vyhli sa nám detské choroby a neduhy. Nespôsoboval nám neprespané noci, ak nerátame tvorivý ošiaľ, ktorý nás autorov príspevkov myslím spája. Naopak, blog nám robí radosť z toho, ako sa vyvýja. Aj po roku sa tešíme z každého krôčika vpred, z každého príspevku. Cítim vždy jemné vzrušenie, keď čítam nový text. Komunitu tvorcov blogu tvorí zohratý tím Katarína Uhrová, Alena Hradňanská, Andrea Madunová a ďalší kolegovia z Agentúry osobnej asistencie v Bratislave spolu s kolegyňami zo žilinskej Agentúry osobnej asistencie pod vedením Ľuboslavy Figurovej, technickú podporu má pod palcom Miroslav Bielak, Veronika Melicherová stojí za originálnymi ilustráciami a grafickými úpravami, Jozef Blažek prispieva svojimi vtipnými kresbami.

Ale čím by bol náš blog bez vás, našich čitateľov? Práve komunita čitateľov je tým najdôležitejším pre život blogu. Ďakujeme vám, že nás čítate.

Ale čím by bol náš blog bez vás, našich čitateľov? Práve komunita čitateľov je tým najdôležitejším pre život blogu. Ďakujeme vám, že nás čítate. Ak sme vás zaujali témou alebo článkom, sme radi. Prezradíme, v budúcom roku nás čakajú nové témy venované praktickým otázkam z administratívy a zo zákona, či osobnej asistencii v boccii. Veríme, že vás zaujme príbeh o tom, že osobná asistencia naozaj dokáže vyslobodiť človeka s ťažkým zdravotným postihnutím z izolácie v ústavnom zariadení... Privítame aj nových autorov. Je sa na čo tešiť.

Dajte nám vedieť, čo o osobnej asistencii zaujíma vás.

OSOBNÁ ASISTENCIA
UŽÍVATEĽ
ASISTENT
ASISTENCIA V PRAXI

Asistujem,
teda som

Dokument o osobnej asistencii v slovenskej praxi zachytáva autentické situácie z bežnej reality človeka s diagnózou svalová dystrofia, prináša otvorené výpovede, skúma, ako táto špecifická forma pomoci ovplyvňuje jej užívateľov a osobných asistentov.

AGENTÚRA OA BRATISLAVA

KONTAKT:

Ikona adresy Mesačná 12, 821 02 Bratislava

Ikona e-mailu agenturaba@osobnaasistencia.sk

Ikona telefónu 0948 529 976

Ikona telefónu 0948 490 420

 

AGENTÚRA OA ŽILINA

KONTAKT:

Ikona adresy Kuzmányho 8, 010 01 Žilina

Ikona e-mailu agenturaza@osobnaasistencia.sk

Ikona telefónu 0948 611 170

Ikona telefónu 0948 229 378