utorok, 22 december 2020 16:32

Osobné a asistované sviatky vám prajeme

Tridsať. Také číslo nám vyskočilo pri bilancii publikovaných článkov v roku 2020. Rátať témy, problémy a kľúčové slová, ktorým sa autorky a autori vo svojich blogoch venovali, ani neskúšame. Možno vám niektoré ušli alebo máte chuť prečítať si ich znova. Nech sa páči, poprehŕňajte sa v našich ostatných dvanástich mesiacoch.

Ilustrácia: Veronika Melicherová

Toto je pár textov, ktoré by sme v celoročnom pestrom zozname chceli podčiarknuť:

„Aj napriek tomu, že nedočiahnem do skrine, s pomocou osobného asistenta si svoju posteľnú bielizeň môžem uložiť podľa farieb a veľkosti, ako to mám rada ja, a to bez toho, aby to vyvolalo napätie v našej rodine,“ napísala Lucia Mrkvicová vo svojom pohľade na asistenciu.

Valéria sa označila za krásny príklad inštitucionalizácie. Počas dvanástich rokov v internáte si nevedela predstaviť svet, v ktorom môže žiť jednotlivec podľa vlastných pravidiel. Niečo sa zmenilo a ona si taký svet postupne vytvorila. Čo sa vlastne stalo, približuje v tomto príbehu.

Tento rok nás bavili aj Adama mládenca a jeho asistenta Carlosa divoké príhody a skúsenosti. Od Tatier k Dubaju – hocikde sa ocitli, niečo vyviedli. Dúfame, že ani ďalšie historky si chalani nenechajú len pre seba.

„Mala som pocit jednotvárnosti a zistila som, že potrebujem reset, nejaký nový stimul.“ Tak začala svoje rozprávanie o práci osobnej asistentky Katarína. Ako to pokračovalo?

Ivan opísal niekoľko silných momentov, ktoré zažil s klientmi a klientkami podporovaného bývania, ktorým pomáha pri bežných aj výnimočných situáciách.

Ako ide štúdium medicíny dokopy s vykonávaním asistencie a ako si rozumie jedna užívateľsko-asistentská dvojica, približuje rozhovor s asistentkou Andreou.

V lete minister práce sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak avizoval reformu sociálneho systému a v rámci nej aj zmeny v osobnej asistencii. Mnohí jej užívatelia a užívateľky, asistenti a asistentky  sa začali obávať, že zmeny poznačia asistenciu negatívnym spôsobom. V niekoľkých článkoch sme opätovne zdôrazňovali dôležitosť a jedinečnosť asistencie, vysvetľovali jej základné princípy a korigovali omyly, ktoré v súvislosti s touto formou pomoci zaznievajú. Za všetky upozorňujeme na tento podrobný text.

Mimoriadnym príspevkom do diskusie bol otvorený list Adolfa Ratzku ministrovi Milanovi Krajniakovi, ktorý iniciovala aktivistka Daniela Komanická.

V septembri nás potešila nominácia na Novinársku cenu v kategórii Občianska žurnalistika. Naše autorky boli nominované za texty, ktoré napísali ešte v roku 2019. Pripomeňte si ich spolu s nami:

Článok Márie Duračinskej o tom, ako jej asistencia pomáha byť (asi)milovanou

Rozhovor Kataríny Uhrovej s Ferom Joke-om

Ľuboslava Figurová a Mária Smolková o skupinových psychologických konzultáciách v žilinskej Agentúre osobnej asistencie

Andrea Madunová a jej spomienka na November 1989

Toto bol náš výber. Aké články sa páčili vám? Chýbali vám v nich nejaké témy? Každý námet či postreh je pre nás veľmi dôležitý.

Nech sa vám dobre číta(me) aj naďalej. Dovi v lepšom roku.

OSOBNÁ ASISTENCIA
UŽÍVATEĽ
ASISTENT
ASISTENCIA V PRAXI

Asistujem,
teda som

Dokument o osobnej asistencii v slovenskej praxi zachytáva autentické situácie z bežnej reality človeka s diagnózou svalová dystrofia, prináša otvorené výpovede, skúma, ako táto špecifická forma pomoci ovplyvňuje jej užívateľov a osobných asistentov.

AGENTÚRA OA BRATISLAVA

KONTAKT:

Ikona adresy Mesačná 12, 821 02 Bratislava

Ikona e-mailu agenturaba@osobnaasistencia.sk

Ikona telefónu 0948 529 976

Ikona telefónu 0948 490 420

 

AGENTÚRA OA ŽILINA

KONTAKT:

Ikona adresy Kuzmányho 8, 010 01 Žilina

Ikona e-mailu agenturaza@osobnaasistencia.sk

Ikona telefónu 0948 611 170

Ikona telefónu 0948 229 378